Πυρά κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εξαπολύει, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων
«Το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων γίνεται με μετακινήσεις εργαζομένων του ΥΠΠΟ καθώς προσωπικό δεν έχε προσληφθεί», επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους.
Ταυτόχρονα καταγγέλλουν πως τα «πρωτόκολλα ασφαλείας» για τους αρχαιολογικούς χώρους που διαφημίζει η Υπουργός καταρτίστηκαν από τις Υπηρεσίες χωρίς ειδικές οδηγίες από την Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.
Η ανακοίνωση του Ενιαίου Σύλλογου Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων:
Σήμερα ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας και η πολιτική ηγεσία για άλλη μια φορά προσπαθεί, στις πλάτες εργαζόμενων και επισκεπτών, να κάνει επικοινωνιακά σόου.
Το άνοιγμα καταρχήν των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και των Μουσείων τον Ιούνιο, θα μας χαροποιούσε όλους και όλες, αν δεν συνοδευόταν από μια σειρά από παραλείψεις και προβληματικά σημεία, που δείχνουν ότι η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί επί της ουσίας όχι μόνο για τον σύγχρονο πολιτισμό αλλά και για τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα «πρωτόκολλα ασφαλείας» για τους αρχαιολογικούς χώρους που διαφημίζει η Υπουργός καταρτίστηκαν από τις Υπηρεσίες χωρίς ειδικές οδηγίες από την Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, στην οποία είναι αμφίβολο αν κατατέθηκαν ποτέ ερωτήματα που να αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους.
Για τα Μουσεία, που είναι κλειστοί χώροι και πολλά από τα οποία χρειάζεται να έχουν ειδικές συνθήκες κλιματισμού για τη διατήρηση ευαίσθητων ευρημάτων (πχ τοιχογραφιών), δεν υπάρχει καμία επίσημη οδηγία για το πώς και αν γίνεται να ρυθμιστούν αυτά τα θέματα προς όφελος της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων.
Παρότι πιθανώς θα χρειαστούν προμήθειες μηχανημάτων και άλλου εξοπλισμού για να μπορέσουν να ανοίξουν τα Μουσεία με ασφάλεια, εξ όσων γνωρίζουμε, η πολιτική ηγεσία δεν έχει διατυπώσει γραπτώς ερωτήματα στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, ώστε να καθοριστούν υγειονομικά πρωτόκολλα και να δοθούν σαφείς οδηγίες και κονδύλια (όπου αυτό είναι αναγκαίο) στις Υπηρεσίες.
Η πολιτική ηγεσία επέλεξε να ανακοινώσει την λειτουργία συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων με διευρυμένο ωράριο 8 π.μ. με 8 μ.μ., χωρίς να έχει το προσωπικό που χρειάζεται για αυτό, και παρότι δεν υπάρχει τουρισμός στη χώρα και δεν αναμένεται να υπάρξει μέχρι την 1η Ιουλίου! Δηλαδή, ωσάν να μην συνέβη τίποτα στην χώρα και τον πλανήτη τους τελευταίους μήνες και η πανδημία να μην έχει επηρεάσει άμεσα τις οργανωμένες μετακινήσεις αλλά και συνολικά την ζωή όλων μας.
Για να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι με διευρυμένο ωράριο χρειάζονται και οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι, που θα υποστηρίξουν την λειτουργία τους. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου το ΥΠΠΟΑ κατ’ έτος προχωρά σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού κυρίως αρχαιοφυλάκων. Η διαδικασία αυτή, με ευθύνη αποκλειστικά της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει προχωρήσει, παρά ταύτα οι αρχαιολογικοί χώροι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους θα παραμένουν ανοιχτοί επί δωδεκάωρο ημερησίως, με μειωμένη όπως είναι φυσικό επισκεψιμότητα, άλλα όχι με μειωμένες ανάγκες όσον αφορά την φύλαξη και την ασφάλεια.
Για να καλυφθούν λοιπόν τα κενά, η λύση που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία είναι η μετακίνηση συναδέλφων από μουσεία που είναι κλειστά για το κοινό ή ακόμα κι από άλλους αρχαιολογικούς χώρους, ειδικά στην Αθήνα, για να κλείσουν οι «τρύπες» που δημιουργήθηκαν από την πρόχειρη απόφαση για λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων με διευρυμένο ωράριο.
Δεκάδες συναδέλφων μετακινούνται (κάποιοι μετακινούνται από Μουσεία τα οποία θα πρέπει να μπουν σε φάση προετοιμασίας για το άνοιγμα τον Ιούνιο), για καλύψουν κενά, που πρακτικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, καθώς η πολιτική ηγεσία πριν από λίγες ημέρες, ενώ γνώριζε, ότι τα τεχνικά στοιχεία των προκηρύξεων για την πρόσληψη του αναγκαίου ΙΔΟΧ προσωπικού ήταν έτοιμα από τις υπηρεσίας, «πάγωσε» την διαδικασία, για να αντιληφθεί αμέσως μετά, ότι πρέπει να την ξεπαγώσει και να προχωρήσουν οι προκηρύξεις.
Με τις παλινωδίες αυτές και καθώς δεν υπήρξε έγκαιρος προγραμματισμός, όπως γίνεται κάθε χρόνο, η λύση που προκρίθηκε το μόνο που δημιουργεί είναι αναστάτωση σε υπηρεσίες και συναδέλφους καθώς κλήθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι να μετακινηθούν, για να εξυπηρετηθεί το πρόχειρο σχέδιο του ανοίγματος αρχαιολογικών χώρων με διευρυμένο ωράριο από τις 18 Μαΐου κι όχι, όπως είναι λογικό, από όταν θα προσληφθεί το αναγκαίο ΙΔΟΧ προσωπικό. Είναι σαφές ότι η πολιτική ηγεσία κάνει «πρόβα» για την κάλυψη των κενών με μετακινήσεις αντί για προσλήψεις.
Είναι δεδομένο ότι, με τις ισχύουσες τιμές στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και την οικονομική κρίση που βιώνουν οι πολίτες της χώρας, η κίνηση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι πολύ μειωμένη.
Το ΥΠΠΟΑ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή πολιτική του και να ανοίξει τους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς εισιτήριο ή με μειωμένο κατά 50% αντίτιμο, μέχρι το τέλος Ιούνη, για να μπορούν όλοι οι πολίτες σε όλη τη χώρα, και ιδίως οι πλέον αδύναμοι, να έρθουν να τους επισκεφτούν!
Τα εισιτήρια που θα κοπούν μέχρι την ημέρα που θα επιτραπεί η έλευση τουριστών από το εξωτερικό, θα είναι έτσι κι αλλιώς ελάχιστα για το ΤΑΠΑ, ενώ το να υπάρχει δωρεάν εισιτήριο για όλους θα είναι μια πραγματική κοινωνική προσφορά στους χειμαζόμενους πολίτες.
Ο Ενιαίος Σύλλογος έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ζητάει την λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων πλήρως προσαρμοσμένη στην συγκυρία, με σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα τον εφοδιασμό όλων των υπηρεσιών με τα κατάλληλα υγειονομικά μέσα και υλικά για την προστασία εργαζομένων και επισκεπτών να ανασταλούν οι αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού που εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακούς λόγους και απέχουν κατά πολύ από τις πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες που υπάρχουν στο ΥΠΠΟΑ, δεδομένης της δραματικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη του απαραίτητου ΙΔΟΧ προσωπικού για την λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με διευρυμένο ωράριο το δωρεάν ή με μείωση του εισιτηρίου τουλάχιστον κατά 50% άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων ως τα τέλη Ιούνη την εκπόνηση, σε διάλογο με τους εργαζομένους, ενός ολιστικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης στον τομέα του πολιτισμού που θα περιορίσει τα αποτελέσματα της και θα ορίζει τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα.
Η ΑΥΓΗ